czwartek, 4 maja 2017

Wolne terminy dodatkowe w Warszawie


Uwaga: terminy dodatkowe w Warszawie 


19 i 20 maja  są jeszcze wolne terminy w Warszawie.

Rezerwacja : 669197653


Jaki nurt psychoterapeutyczny wybrać

Nurt psychoterapeutyczny


Witam,
Chciałabym zapytać w jakim nurcie najlepiej podjąć psychoterapię indywidualną w przypadku zaburzeń emocjonalnych (w tym dużej wrażliwości i nadwrażliwości) i DDD. Nie chciałabym zostać całkowicie zmiażdżona emocjonalnie, potrzebuję się odbudować, bez intensywnego rozgrzebywania żalów (na obecny moment). Mam bardzo dobre relacje z rodziną, ogromne wsparcie dlatego chcę terapii na tu i teraz a nie na to co było kiedyś.
Pozdrawiam   



ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam serdecznie, pytanie które Pani stawia nie jest łatwe. Odbudowa psychiczna w zależności
od powodu, który spowodował konieczność takiej odbudowy może nie być ani łatwa ani krótkotrwała. Swego czasu prowadziłem taką odbudowę psychiczną dla kobiet po przejściach
( 2 tyg. turnusy w Tajlandii ) ale przed zakwalifikowaniem się na takie kursy potrzebna była dogłębna analiza aktualnej sytuacji psychicznej pacjentek. Podobnie jest i w Pani przypadku, przed udzieleniem porady taka analiza byłaby konieczna, nawet jeżeli założymy, że chodzi o syndrom DDD. Natrualnie wielu psychoterapeutów ma swój nurt terapeutyczny w którym najlepiej się czują i będą Pani go oferowali. Jednak moim zdaniem jest to naginanie pacjenta do metodyki terapeutycznej.Jak Pani pewnie zauważyła w moim profilu, działam eklektycznie czyli dokładnie odwrotnie tzn. dobieram terapię pod kątem pacjenta. Jednak ad hoc bez anamnezy nieuczciwym byłoby dawać Pani jakiekolwiek porady. Pozdrawiam ciepło
Krzysztof Dudziński

wtorek, 21 marca 2017

Trauma po gwałcie

Traumatyczne wydarzenie


Dzień dobry, kilka lat temu zostałam zgwałcona. Nikt z rodziny o tym nie wie. Starałam się wyprzeć to wspomnienie i w pewnym stopniu udało się to zrobić. W czasie terapii to wspomnienie odżyło. Nie potrafię z moim terapeutą rozmawiać o tamtym zdarzeniu. Uważam, że po co wracać do tego skoro i tak niczego nie zmienię. Nie mam pojęcia co mam zrobić. Nie dość, że wspomnienie gwałtu nie chce odejść, to pojawiły się koszmary związane z gwałtem. Nie mam pojęcia co powinnam zrobić, chcę żyć normalnie, a przede wszystkim sypiać normalnie. Obecnie jest tak, że bez tabletek nasennych nie zasnę. Jestem bardzo zagubiona, co jest do mnie w ogóle nie podobne. Zawsze byłam tą osobą, która w każdej sytuacji znajdzie najlepsze rozwiązanie, czy udzieli wspaniałej rady. Potrafię pomóc każdemu, a nie potrafię pomóc sobie. Nie wiem jak pozwolić terapeucie na udzielenie mi pomocy. Ufam mu bezgranicznie ale panicznie boję się stracić kontrolę nad wszystkim. Czy ktoś z Państwa może mi pomóc w podjęciu decyzji co powinnam zrobić?
Z góry dziękuję   

ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Krzysztof Dudziński
WItam serdecznie,
gwałt to największa krzywda jaką można wyrządzić kobiecie.
Traumatyczne następstwa tego trwaję często latami -
przede wszystkim dlatego, że organizm poddany jest przez lata permanentnemu stresowi, który powoduje wydzielanie hormonów stresu , które cały czas zatruwają organizm powodując różnego rodzaju zaburzenia w pracy organizmu - choroby psychosomatyczne i psychiczne.
Dlatego podstawowę metodą terapeutaczną jest specjalistyczna terapia destresujęca a także przyswojenie sobie przez pacjentkę technik destresujęcych po to aby stososowaź je samemu
Jednym z częstych posttraumatycznych symptomów jest poczucie brudu, poczucie zanieczyszczonej skóry co np. skutkuje częstym wystawaniem godzinami pod prysznicem, szorowanie się do krwi pimeksem itd. Niektórzy uważaję to błędnie za nerwicę natręctw.
W takim wypadku dobre wyniki osiąga się przy pomocy
specjalnych technik wizualizacyjnych "Imagery and the threatened Self" Jest to długi proces ale skuteczny.
Myślę, że Pani psychoterapeuta być może chce uzyskać tzw. katarsis rozmawiając z Panią o tym wydarzeniu
Dobrze byłoby spytać go o to jaki ma cel ? Myślę że sama rozmowa bez prowokacji wybuchu niewiele tu pomoże, ale nie znam szczegółów.
W mojej praktyce stosowałem z powodzeniem techniki hipnoterapeutyczne ( głęboka hipnoza ) polegające
na wytarciu z pamięci wydarzenia traumatycznego. Konkretnie wymazanie z pamięci całego dnia.
Jednak i tu występują problemy przede wszystkim polegające na tym że wiele pacjentek nie chce się poddać hipnozie ponieważ boją się one utracić kontrolę no i co zrozumiałe nie ufają terapeucie. Hipnoza w towarzystwie "przyzwoitki" często jest niemożliwa.
Jeżeli jednak się już uda wykonać wspomniane "wytarcie gumką" to symptomy po mału zanikają (nie od razu).
Reasumując hipnoza w takim przypadku funkcjonuje dobrze, jeżeli istnieje nić zaufania i chęć współpracy ze strony pacjentki. Jednak to żmudne i wymagające kilku powtórzeń.
Czasami pomagaję także grupy wsparcia.
To tak w skrócie. Niestety nie ma patentu i ponieważ każdy człowiek jest indywidualnością, terapia musi być za każdym razem dopasowywana. Podstawowa terapia destresująca jest jednak obowiązkowa.
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów Krzysztof Dudziński

sobota, 11 marca 2017

Lęk przed chorobę psychiczną

Lek przed choroba psychiczna


Dzien dobry,
Zdiagnozowano u mnie zaburzenie osobowosci (osobowosc unikajaca), zaburzenia lekowe, przeszlam epizod depresji (calkiem sporo jak na 25 lat zycia). Jestem juz po ponad rocznej psychoterapii, ktora na pewno bardzo mi pomogla, ale ciagle lapie sie na tym, ze stare nawyki wracaja i nie moge powiedziec, ze zyje mi sie teraz w 100% lekko. Sa lepsze i gorsze okresy, ale niestety te gorsze mocno na mnie wplywaja i doluja mnie. Mysle, ze wykonalysmy z pania psychoterapeutka kawal dobrej roboty, ale zdarzaja mi sie momenty, kiedy boje sie, ze za malo sama pracuje, ze pozwalam sobie na slabosc i dopuszczam do zamkniecia nerwicowego blednego kola. Jednym z wiekszych lekow, ktory mi dokucza jest lek przed zwariowaniem (uszczegolnilam go, najbardziej boje sie schizofrenii). W zwiazku z tym chcialabym zapytac, czy psychoterapeuta, ktory pracowal ze mna ponad rok zauwazylby, ze rozwija sie u mnie ta choroba? Wiem, ze niekiedy wszystko dzieje sie z dnia na dzien, ale intryguje mnie, czy po takim otwarciu, ktore ma miejsce w gabinecie psychoterapeutycznym, mozna powiedziec z dosc duzym prawdopodobienstwem, ze dana osoba jest bardziej podatna na zachorowanie badz nie?
Bardzo przepraszam za brak polskich znakow.
Pozdrawiam   

Witam serdecznie, myślę, że z pewnością psychoterapeuta zauważyłby u Pani zmiany chorobowe. Otworzenie się w gabinecie psychoterapeutycznym nie ma wpływu na zwiększenie podatności na zachorowanie, wrącz przeciwnie,  Jeżeli jednak nie jest Pani pewna to może skorzystać Pani z jednorazowej konsultacji u mnie lub kogoś innego , w celu zasięgnięcia niezależnej opinii
na temat Pani aktualnego  stanu  psychicznego.
Pozdrawiam serdecznie

piątek, 10 marca 2017

Tarczyca, TSH, Stres

Czy wyniki badania hormonów tarczycy wymagają wizyty u endokrynologa?

Czy powinnam udać się do endokrynolog a?tsh 2,40 (0.25-5.00, IU/ml), ft3 3.01 (2.60-5.40 pg/ml), ft4 1.1 (0.8-1,5 ng/dl), dodam że wypadają mi włosy, sucha skóra, potliwość, kolatanie serca, problem ze zrzucenie kg,brak ochoty na seksu,lamliwe paznokcie, problem z nabietaniem powietrza, zimno przed snem, nerwowosc, bole migrenowe, nieregularne cykle,31l,
Dotyczy: Badanie hormonów tarczycy, Kołatanie serca, Zaburzenia snu, Wypadanie włosów, Problemy z seksem, Endokrynologia, Rozdrażnienie, Włosy, Cera sucha, Seks, Serce Pacjent z: Mary

wtorek, 31 stycznia 2017

Chroniczny stres

                      


Co powoduje ból i zawroty głowy, kołatanie serca?

Witam. Od jakiegoś czasu nękają mnie różne dolegliwości. Bóle i zawroty głowy, kołatanie serca, ciągła irytacja itp. Mam ostatnio wiele sytuacji stresowych. Samotnie wychowuje córkę, mieszkam z rodzicami którzy naduzywaja alkoholu, o wszystko mają pretensje, mam też przyjaciela który jest dużo starszy ode mnie ale mimo wszystko chcielibyśmy być razem co też wywołuje mnóstwo stresu i niezrozumienia otoczenia. Czy wszystko to może sugerować U mnie nerwicę?

poniedziałek, 16 stycznia 2017

CHAD Choroba afektywna - dwubiegunowa

Jak rozpoznać chorobę  afektywną dwubiegunową ?



Witam! Jak rozpoznać depresję dwubiegunową? Znam osobę, która potrafi być wesoła, prowadzić miłą konwersację w towarzystwie. Jednak tego samego dnia dostaje spadku nastroju, nie jest skłonna do rozmowy, ma smutek. Bywa też, że jeden lub kilka dni jest w tzw. "dołku". W inne dni potrafi wykonać dobrze swoją pracę, realizować pasje. Dodam, że osoba ta ma problemy osobiste i zawodowe. W związku z tym pozostaje w stresie od dłuższego czasu. Czy powyższe przykłady zmienności nastroju, sił życiowych, mogą świadczyć o dwubiegunowości? I czy w ogóle depresja dwubiegunowa może być wynikiem przedłużającego się stresu czy jest wrodzoną chorobą? Pozdrawiam. Magda


CHAD to choroba bardzo skomplikowana począwszy już od nomenklatury,
Derpesja dwubiegunowa, dwubiegunówka, depresja maniakalna   tych nazw się już od dawna nie
używa i uważa za błedne
Choroba którą Pani miała na myśli  to zaburzenie maniakalno-depresyjne, psychoza maniakalno -
depresyjna lub  choroba afektywna dwubiegunowa – po polsku w skrócie CHAD i tak tę chorobę
będę dalej nazywał.
Pytanie, które Pani postawiła jest bardzo trudne i wątpię czy na podstawie Pani informacji
ktoś pokusiłby się o postawienie diagnozy. Dla Przykładu zdiagnozowanie odmiany tej choroby o nazwie CHAD II może trwać i 10 lat !
Rzeczywiście jest to choroba często, ale nie zawsze o skrajnych zmianach nastroju przedzielonych dłuższymi lub krótszymi  fazami normalności, jak niektórzy uważają pozornej normalności.

Mętne Przyczyny
Przyczyna tej choroby nie jest znana,
najbardziej znane teorie to (kurysywą moje przypisy):
1. Teoria  złej pracy neuroprzekaźników  - tylko co jest powodem tej złej pracy?
2.Jest efektem urazów i mikrourazów mózgu
3. Ma przyczyny w wadach rozwoju płodu
Impulsami  rozwoju choroby mogę byś poza tym
trudne dzieciństwo, które jest związane ze stresem
neurotyczne przeżycia czyli stresujące przeżycia
wysoka podatność na stres,
Tłumienie wewnętrznych konfliktów i
 negatywnych emocji.
Uważa się też, że pewne uwarunkowanie genetyczne
( choć CHAD nie jest chorobą dziedziczną) maję wpływ
na wybuch tej choroby.

Moim skromnym zdaniem skumulowany chroniczny negatywny stres
odgrywa w powstawaniu tej choroby  niebanalną rolę
.

Jak pani pewnie zauważyła nie użyłem ani razu sformułowania choroba psychiczna
bo i w tym wypadku zdania są podzielone – wielu uważa CHAD za chorobę całego organizmu
a nie tylko psychiki. Czyż jednak każda choroba nie jest chorobą całego organizmu ?


Pani Magdo, właściwą diagnozę można postawić w przypadku CHADu tylko na podstawie badań
specjalistycznych.

Jednak proszę wzięć pod uwagę, że może w opisywanym przez Panią przypadku chodzić może  o tzw wahania nastroju, które jeżeli przekraczaję pewien poziom uważane są za też za zaburzenie psychiczne.Zależą one od wielu czynników najczęściej od gospodarki hormonalnej organizmu. Takie wahania nastroju  zna Pani choćby z własnego doświadczenia np.w trakcie  cyklu menstruacyjnego. Czasem te zmiany nastroju mają związek z  pogodą w przypadku meteoropatów, problemami życiowymi  i kumulacją stresu.

Pozdrawiam serdecznie